Constipaţia la copii  o problemă frecventă

on . . Accesări: 5191

Aţi putea să întrebaţi de ce constipaţia ar fi o problemă atât de importantă? În primul rând, pentru că este un mecanism natural de curăţire a organismului de deşeurile produse în organism. Prin scaun şi urină se elimină atât deşeuri, cât şi substanţe care nu-i mai sunt necesare organismului sau care i-ar putea face rău. Pentru că un copil mănâncă zilnic, ar trebui să elimine zilnic atât urină, cât şi materii fecale.
Dacă apare constipaţia, adică eliminarea scaunului întârzie una sau mai multe zile, o serie de substanţe potenţial toxice rămân în organism. ªi în timp pot apare probleme, de la erupţii pe piele, până la balonări şi alte probleme digestive.
La copiii foarte mici pot apare dezechilibre ale florei intestinale, produse ca urmare a tratamentelor repetate cu antibiotice sau anti-inflamatorii. În aceste situaţii, se recomandă macerate glicerinice, schema cea mai eficientă fiind combinaţia Extract din mlădiţe de Afin- Vaccinium myrtillus MG=D1, 15-20 pic în apă, dimineaţa, combinat cu Extract din mlădiţe de Merişor- Vaccinium vitis idaea MG=D1, 15-20 pic în apă, zilnic, minim o lună de tratament.
 La cei foarte mici, până în doi ani, mişcarea fizică continuă este naturală şi normală. Ei explorează lumea şi fiecare sertar cotrobăit reprezintă o victorie. La aceştia, constipaţia este frecvent determinată de laptele consumat. Se ştie faptul că laptele de vacă are efect constipant asupra tractului digestiv uman. Proteina din laptele de vacă, cazeina, este o proteină mare, greu prelucrată de enzimele florei obişnuite. În această situaţie există un remediu homeopatic- Lac defloratum CH5 sau CH7, care administrat cate 3 granule de 2 ori pe zi, 2-3 săptămâni, poate ajuta la reglarea tranzitului.
La copiii mai mari intervine aceeaşi problemă a sedentarismului, mai ales ca urmare a statului prelungit la calculator şi la televizor. În această situaţie, important este implicarea copilului în activităţi care presupun mişcare fizică, alergare, stat mai mult în aer liber. Alimentaţia trebuie să conţină fibre (asta înseamnă fructe şi legume crude – daţi-le să roadă morcovi, sau rădăcini de păstârnac, daţi-le fructe autohtone – mere, pere, caise, piersici, chiar struguri – fiecare la sezonul lor) şi să nu conţină prea multe dulciuri concentrate (feriţi-vă de ciocolată, caramele şi bomboane, la copii cu tendinţă spre constipaţie).
 
Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!